استان خوزستان شاید از نظر منابع معدنی فقیر است ولی دارای ظرفیتهای خوبی برای احداث صنایع معدنی است که ارزشافزوده بیشتری هم نسبت به خود معادن دارد.
در استان خوزستان به طور عمده محصولهای معدنی شامل مصالح ساختمانی، شن و ماسه و سنگهای تزئینی قابل برداشت هستند؛ البته معادن دریایی یکی دیگر از ظرفیتهای معدنی این استان است که برداشت مواد معدنی همچون منیزیم، سدیم، سولفات، کلسیم و پتاسیم از این بستر امکان پذیر است. بر این اساس به صورت میانگین ۱۹۰ واحد معدنی فعال در خوزستان وجود دارد که ۲ هزار و ۲۰۰ نفر در این معادن مشغول به کار هستند؛ به طور کلی خوزستان جزو استانهای معدنی کشور محسوب نمیشود، اما بزرگترین تولیدکننده نمک دریایی است. سه کارخانه سیمان در خوزستان وجود دارد و میلیونها تُن مواد اولیه از آن برداشت میشود؛ مواد اولیه سیمان به وفور در استان وجود دارد، اما با تمام این تفاسیر خوزستان استانی معدنی محسوب نمیشود. نقش معادن در تولید ناخالص داخلی باعث افزایش تقاضا و پیشروی حلقههای بعدی تولید میشود؛ این موضوع در کشورهای معدنخیز مدنظر قرار میگیرد به طوری که ضمن تکیه بر تولید و صادرات مواد خام و نیمهخام از زنجیره ارزش برای توسعه اقتصادی استفاده میشود.با توجه به اینکه صادرات مواد معدنی نسبت به بسیاری از بخشهای دیگر اثرپذیری کمتری از تحریمها داشته است، اگر موانع در این بخش برطرف شود تا سال ۱۴۰۴ بخش قابل توجهی از درآمدهای ارزی کشور را به خود اختصاص میدهد؛ البته در حال حاضر نیز حدود ۲۶ درصد از کل صادرات کشور مربوط به بخش معدن و صنایع معدنی است.
با توجه به وجود ذخایر گسترده معدنی و با در نظر گرفتن پیوندهای بسیار قوی و طولانی میان فعالیتهای معدنی با طیف وسیعی از صنایع و خدمات کشوری، توسعه معادن و صنایع معدنی میتواند سهم تعیینکنندهای در رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال ایفا کند و این بخش را به یکی از پیشرانهای اصلی رشد اقتصادی تبدیل کند.با اشاره به اینکه با تعاریف جدید ذخایر شن و ماسه ماده معدنی ارزشمند محسوب میشود، بیان کرد: اگر در خوزستان هم ماده معدنی خوبی داشته باشیم، در دسته ذخایر رسوبی قرار میگیرند؛ سه ماده معدنی استراتژیک (فسفات، سلستیت و بوکسیت) در خوزستان وجود دارد که میزان ذخیره آن اندک است و ذخایر کوچک محسوب میشوند. خوزستان در کشور ایران دارای بهترین فرآیندهای تشکیل دهنده نفت در ساختار زمینشناسی است، اما وجود نفت باعث شده از اکتشاف دیگر منابع معدنی غافل شویم؛ البته در سالهای اخیر مطالعات این استان روی سایر منابع معدنی متمرکز شده است. معاون امور معدنی اداره کل صمت خوزستان تصریح کرد: در خوزستان اصلیترین ماده معدنی نفت است؛ به جز این ماده که به عنوان اصلیترین مواد معدنی استان است، به طور تقریب تمام معادن خوزستان برای ساخت مصالح ساختمانی هستند. در خوزستان دو معدن خاص مشغول فعالیت هستند که آنها معادن آبی برای تولید نمک هستند؛ این معادن آب دریا را گرفته و با تبخیر در حوضچههای خاص نسبت به تولید نمک اقدام میکنند. استان خوزستان سالانه 10 درصد مواد معدنی کشور از نوع مصالح ساختمانی، سنگ لاشه، سنگ گچ، شن و ماسه و مخلوط کوهی را تامین می کند. |
معادن خوزستان
29
اکتبر