این استان از نظر وجود برخی مواد معدنی و تولید این مواد رتبه نخست را در کشور دارا است اظهار داشت: سمنان از نظر تولید گچ و نمک سنگی رتبه نخست را در کشور دارا بوده و گچ و نمک این استان صادر میشود.
استان سمنان یک استان معدنی و صنعتی بوده و بالغ بر ۶۵۰ معدن در استان فعالیت دارند که طی سه سال گذشته فرآوری معادن رشد مطلوبی و ارزشمندی را تجربه نموده است.
استان سمنان به دلیل شرایط جغرافیایی یعنی قرارگیری در کوهپایه جنوبی البرز و شمال دشت کویر از مواد معدنی خوبی نیز برخوردار است کوه های شمال این استان مملو از بوکسیت و زغال سنگ هستند و در جنوب به وفور می توان پتاس و کرومیت و… یافت.
استان سمنان همچنین ۸۰ درصد گچ ایران را تأمین می کند که تقریباً همه آن در سرخه قرار دارد اما هنوز آنطور که باید و شاید نتوانسته ایم شاهد رفع مشکلات و موانع توسعه معدنی و سرمایه گذاری در این حوزه باشیم.
سرپرست معاونت امور معادن و صنایع معدنی سازمان صمت استان سمنان درباره وضعیت معادن استان سمنان گفت:
ذخیره قطعی معادن استان بیش از ۶۲۰ میلیون تن است و ۴۰ نوع ماده معدنی مهم از ۷۱ نوع ماده معدنی کشور، در این استان وجود دارد که نشان از توانمندی منطقه دارد.
سرپرست معاونت معادن سازمان صمت استان سمنان با بیان اینکه در چهار ماهه نخست سال جاری هفت گواهی کشف و ۱۵ گواهی اکتشاف برای معادن استان سمنان از سوی سازمان صنعت، معدن و تجارت نیز صادر شده است، بیان کرد:
۶۲۰ پروانه بهره برداری معدنی در کل استان سمنان وجود دارد که نمک، زغال سنگ، مس، سنگ آهن، سلستین و زئولیت، بوکسیت و کرومیت و… از جمله مهمترین آنها است.
موضوعی که کارشناسان نیز به آن اذعان دارند این است که ما در زمینه معادن آنطور که سرپرست معاونت معادن صنعت معدن و تجارت سمنان نیز می گوید وضعیت بدی نداریم اما مشکل اینجا است که توسعه معادن و سرمایه گذاری ما در استان متوازن نبوده و از سوی دیگر در زمینه صنایع تبدیلی معدنی و فرآوری بسیار ضعیف هستیم.
برای مثال میامی مهمترین شهرستان استان در زمینه معدن است و پس از آن دامغان و شاهرود قرار دارند چرا که عمده معادن در این سه شهرستان فلزی و بااهمیت محسوب می شوند
مانند بوکسیت، مس، منگنز و کرومیت و در غرب استان عمدتاً معادن نمک، گچ و… هستند اما کمترین توجه و اعتبارات به شهرستانی مانند میامی معطوف است.
عدم توجه به داشته های معدنی
کارشناس حوزه معدنی در گفتگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه ۴۰ نوع ماده معدنی فقط در یک شهرستان کوچک استان سمنان به نام میامی وجود دارد، گفت:
فرومد که یک روستای بسیار کوچک در شرقی ترین منطقه میامی است، سومین ذخیره گاه غنی کرومیت در ایران است و یک سوم کرومیت کل کشور را درون خود دارد.
مواد معدني شناختهشده استان عبارتاند از:
گچ، آهك، سنگ لاشه، مارن، تراورتن، گرانيت، سنگ چيني، مرمريت، سنگآهن، مس، سرب، روي، طلا، نقره، فيروزه، منگنز، بوكسيت، كروميت، نمك، سولفات سديم، زغالسنگ، سيليس، باريت، دولوميت، زئوليت، منيزيت، بنتونيت، خاك صنعتي سنگ نسوز، كائولن، فلدسپات، سلستين، ميكا و …
كه عمده مواد معدني در حال بهرهبرداری شامل سنگ گچ، سنگ نمك، سولفات سديم، زئوليت، زغالسنگ، سنگآهک، دولوميت، سلستين، كروميت، خاکهای صنعتي، باريت و سنگهای تزئيني و ساختمانی و … میباشد.
همانطور که اشاره شد یکی از مواد معدنی استخراج شده از معادن سمنان، نمک آبی است که در ایران تنها از معادن سمنان استخراج میشود.
صدیقه دولو مدیرعامل شرکت دانشبنیان معدن نت درباره نمک آبی ایران اطلاعات مفیدی در اختیارمان قرار میدهد.
درباره نمک آبی
نمک یک مادهی معدنی است که از هزاران سال پیش در مصرف غذایی روزانه بهکاربرده میشود. به دلیل نقشی که بهعنوان محلول اسمزی و الکترولیت در بدن دارد برای حفظ سلامت بدن مفید است نمک
برای قرنها در سراسر جهان هم بهعنوان چاشنی آشپزی و هم برای نگهدارندگی مورداستفاده قرارگرفته است. تاریخ نمک به 6000 سال قبل از میلاد دررومانی برمیگردد. کلمه نمک یا salt از یک واژه لاتین به نام Salt گرفتهشده که زمانی بهعنوان یک کالای باارزش و بهعنوان ارز برای تجارت استفاده میشد.
ازجمله فواید نمک میتوان به هیدراته کردن بدن، تعادل مایعات، سلامت قلب کبد و کلیهها اشاره کرد. نمک انواع مختلفی دارد که بهطوری کلی به 7 گروه تقسیم میشود.
نمک دریا، نمک هیمالیا صورتی، نمک خاکستری، فلور دو سل، نمک سیاه، نمک قرمز، نمک آبی ایران (نمک آبی سمنان) نمک آبی ایران: این نوع نمک یکی از انواع نمکهای معدنی بهحساب میآید که سرشار از مواد معدنی مانند آهن، کلسیم، پتاسیم، منگنز، منیزیم و غیره است، این نمک بسیار پرارزش و نایاب دارای کلرید سدیم بیش از 96% است.
مواد معدنی بهصورت طبیعی در ساختار بلور نمک تجمیع شده است. برخلاف سایر نمکها ذکرشده که از حوضچههای نمک برداشت میشوند
این نوع نمک دارای قدمتی 100 میلیون ساله است که در دریاها تشکیلشده و درواقع نوعی فسیل و یا گوهر بهحساب میآید
که از تبدیل مایع به بخارآب دریا و دریاچهها به وجود آمده است. بافت و رنگ ظاهر آن متفاوت است بهطوری دارای رگههای آبی و صورتی منحصربهفردی است.