مقالات

معادن فارس

در ایران معدن و معدن کاری داری سابقه طولانی و پر افتخار بوده و صدها نام به جای مانده از روزگاران گذشته مانند آهنگران، کوه زر، زرشوران، کوه سرمه، کوه نقره و طالسمی گواه این مدعا است.

امروزه نیز ایران با حدود ۶۸ نوع ماده معدنی ۳۷ بیلیون تن ذخایر کشف شده و 57بیلیون تن ذخایر بالقوه در میان ۱۵ قدرت معدنی جهان جای گرفته است.

ایران  در مواد معدنی استراتژیک همچون مس و سنگ آهن نیز وضعیت بسیار مناسب تری نسبت به میزان متوسط جهانی دارد،اما ناقص بودن چرخه تولید،نبود

زیرساخت های لازم:

سهم ناچیز معادن در تولید ناخالص داخلی، بهره گیری از فناوری قدیمی از مرحله  اکتشاف تا فرآوری محصولات معدنی، پیچ و خم‌های اداری، پیمان‌سپاری ارزی و نبود بستر امن سرمایه‌گذاری از جمله مشکلات معدن‌کاران است.

استان فارس نیز با دارا بودن ۶۵۷ معدن  در رتبه های نخست بخش معدن کشور قرار دارد

که این خود یک ظرفیت عظیم در حوزه معدن محسوب می‌شود اما با این وجود معدن کاران استان فارس با مشکلات و چالش های عدیده ای روبرو هستند

که گاهی موجب کند یا متوقف شدن فعالیت شان می‌شود از این رو توجه ویژه به این بخش که یکی از حوزه‌های اشتغال زا و اقتصادی کشور محسوب می‌شود از اهمیت بالایی برخوردار است.

چراکه معدن یکی از مهمترین منابع صنعت، اشتغال، رونق تولید و توسعه اقتصادی در هر کشوری به شمار می‌رود و مواد اولیه مورد نیاز واحدهای تولیدی را تأمین می‌کند.

استان فارس با ۶۵۷ معدن به لحاظ تعداد معادن رتبه دو کشور را داراست

که اکثر این معادن، معادن مصالح ساختمانی، سنگهای تزیینی، کانی های غیرفلزی هستند و نزدیک به ۶ درصد هم کانی های فلزی در استان فارس وجود دارد.
بیشترین معادن استان فارس را معادن گچ و آهک تشکیل می دهد که در کل گستره استان فارس فعال هستند،

از نظر ذخیره مواد معدنی نیز با ذخیره ۳.۴ میلیارد تن رتبه ۸ کشوری،

از لحاظ استخراج مواد معدنی به صورت اسمی با ۵.۵میلیون تن رتبه ۴ کشوری را به خود اختصاص داداه است.

و به لحاظ ایجاد اشتعال درمعادن با اشتغال حدود ۸ هزار و ۶۵۶ نفر رتبه ۴ کشوری و به لحاظ سرمایه گذاری نیز رتبه ۷ کشوری را با سرمایه گذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومان در بخش معادن دارا است.

اشاره به اینکه دو کار بزرگ در استان فارس در حال انجام است،

استان فارس دارای ۱۲۲هزار کیلو متر مساحت است که از این میزان مساحت، بیش از ۵۶ هزارکیلومترمربع آن در حال حاضر توسط سازمان ایمیدرو در حال اکتشافات معدنی است.

رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان فارس، گفت: اکثر سنگهای تزیینی استان فارس در شمال و شمال شرق استان ودر شهرستانهایی مثل بوانات، خرمبید و آباده واقع شده است،

همچنین بیش از ۹۰ درصد خاک نسوز کشور در استان فارس و در شهرستان آباده وجود دارد

که به واسطه همین خاک نسوز است که در شهرستان های آباده و خرمبید کارخانجات کاشی و سرامیک زیادی وجود دارد.

معادن فلزی ما که معادن هماتیت و سنگ آهن است در خرم بید، معادن شن و ماسه در سطح استان فارس گسترده شده است و معادن گچ و آهک در شهرستانهای داراب و جهرم بیشتر یافت می شود،

همچنین معادن سرب و روی در شهرستانهای فیروزآباد و فراشبند و در غرب استان به واسطه پهنه هایی که داریم معادن آهک وجود دارد.

رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت فارس یکی از عمده ترین مشکلاتی که معدن کاران با آن روبرو هستند را سنگ اندازی های بانکها برای پرداخت تسهیلات عنوان کرد و گفت:

چون پروانه بهره برداری معدن به عنوان وثیقه قابل قبول بانک ها نیست در نتیجه این قشر با چالش های بسیاری مواجه میشوند

همچنین این قشر برای تامین ماشین آلات جدید با مشکل مالیات مواجه هستند که در این راستا نیز باید فکری اندیشیده شود تا معدن‌کاران بتوانند به راحتی به کار خود ادامه دهند.

ایزدی با بیان اینکه کمبود نقدینگی در معادن از دیگرموارد بسیار مهمی است که در استان فارس با آن روبرو هستیم، اظهار کرد:

از دیگر مواردی که به عنوان مشکلات بخش معدن می‌توان از آن نام برد:

ضرورت همکاری فرماندارها، بخشداری ها و دهیاری ها برای تامین امنیت سرمایه گذاری و رفع مشکل مربوط به معارضین محلی می باشد

در نتیجه ما تقاضا داریم که فرمانداران کمک کنند که فضای مناسبی برای بهره برداری از معادن ایجاد شود چون این کار موجب اشتغال در منطقه و هر بخش می شود.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید