محرومیتزدایی یکی از مهمترین وظایف دولتهاست. ایجاد امکانات اولیه زندگی در مناطق محروم، افزایش رفاه و بهبود وضعیت سلامت و تحصیل مردم در این مناطق، برای هر دولتی باید بهعنوان اولویت تعریف شود.
یکی از ابزارها برای محدودیتزدایی در کشورهای معدنی، توسعه معادن کردستان است. معادن معمولا در مناطق محروم و دور افتاده کشورها قرار دارند. ایران نیز از این قاعده مستثنی نیست.
بسیاری از محدودههای معدنی کشور در مناطق محروم واقع شدهاست. تجربه ثابت کردهاست که توسعه معادن به رشد مثبت نرخ اشتغال و بهبود معیشت مردم منجر میشود. یکی از استانهایی که به محرومیتزدایی نیاز دارد و همچنین توسعه معادن آن به توسعه پایدار کشور کمک خواهد کرد، استان کردستان است.
توجه سازمانهای معدنی کشور به این استان و انجام عملیات اکتشافی طی سالهای اخیر، باعث جذب سرمایهگذاریهای فراوان در معادن این استان شدهاست. این امر تا جایی پیش رفته که در صورت تکمیل پروژههای معدنی و صنعتی استان کردستان، این استان تا سال۱۴۰۷ زنجیره کامل فولاد را در اختیار خواهد داشت.
وجود ذخایر معدنی و همچنین مرزیبودن استان کردستان از مزایایی است که فعالان معدنی را به سرمایهگذاری در این استان مجاب کردهاست.
وجود این امکانات در استان اجازه ایجاد زنجیره کامل تولید فولاد از سنگآهن تا ورق فولادی را به سرمایهگذاران میدهد.
وجود واحدهای تولیدی زنجیره فولاد در یک استان علاوهبر اینکه به کاهش هزینههای تولید مانند حملونقل کمک خواهد کرد، به رشد صنعت فولاد در کشور منجر خواهد شد.
بنا بر هدفگذاری شرکتهای فولادی سرمایهگذار در این منطقه اغلب طرحهای فولادی تا سال۱۴۰۷ به بهرهبرداری خواهند رسید. توسعه معادن که شاهکلید آن انجام عملیاتهای گسترده اکتشافی است، نتایج درخشانی در این استان از خود بهجا خواهد گذاشت.
از طرف دیگر این استان یکی از بزرگترین تولیدکنندگان سنگ و مصالح ساختمانی است. توجه ویژه به بخشهای تولیدی معدنی و صنایع معدنی کشور یکی از الزامات اجرای طرح ملی مسکن بهشمار میرود.
5 طرح برتر معدنی استان :
-راه های دسترسی معادن قروه 2
–فولاد بیجار و قروه
–تولید 1 میلیون تن ورق گرم فولادی
-اکتشاف پهنه های بیجار و قروه
-تولید یک میلیون تن گندله
مواد مهم معدنی استان به ترتیب فراوانی معادن فعال:
سنگ لاشه – سنگ تزئینی و نما – پوکه معدنی – آهم – شن و ماسه – پوزولان – فلزی غیر آهنی – باریت – سیلیس – فلدسپات – طلا
: 5 معدن بزرگ استان
. معادن آهن شهرک بیجار
. طلای ساریگونی
. معدن آهن گلالی قروه
. آهن کیمیا معدن سپاهان بیجار
. معدن آهک شرکت سیمان بیجار
. آهن صاحب سقز
چالشهای پیش روی معدن استان:
– خامفروشی و نبود زنجیره فرآوری مواد معدنی در استان
– بروکراسی اداری
– فقدان طرح های جامع و اسناد و برنامه های راهبردی صنایع معدنی
– فرسودگی ماشین آلات معدنی
– عدم توسعه ریلی و زیر ساخت های مناسب راهها