مقالات

اکتشاف معدن چگونه انجام می‌شود؟

بخش قابل توجهی از مواد مورد نیاز برای زندگی ما از طریق معادن تامین می‌شود. در دل معادن سنگ‌ها و مواد معدنی مختلفی وجود دارد که هر کدام از آن‌ها کاربرد خاصی داشته و ماده اولیه صنایع زیادی هستند. این معادن با کمک محاسبات دقیق مهندسین شناسایی شده و پس از اتمام تحقیقات، مراحل بهره برداری از آن‌ها آغاز می‌شود. در این مقاله با ما همراه باشید تا به به چگونگی اکتشاف معدن بپردازیم.

قبل از اینکه مهندسین معدن شروع به عملیات حفاری و استخراج از معادن کنند، مطالعات زیادی انجام داده و با کمک جدیدترین روش‌های صنعت معدن تلاش می‌کنند اطلاعات دقیقی بدست آوردند.

پیش از اینکه برای استخراج یک معدن نیروی کار و ماشین آلات زیادی به کار گرفته شود، باید مطمئن شد که در آن منطقه حتما ماده معدنی ارزشمندی وجود دارد.

ماده معدنی باید از لحاظ اقتصادی هم به صرفه باشد زیرا اگر هزینه استخراج معدن از هزینه فروش آن ماده معدنی بیشتر باشد، هیچ صرف اقتصادی نخواهد شد و حتی ممکن است ضرری هم وارد کند.

روش‌های اکتشاف معدن و شناسایی معادن برای همین معرفی شدند تا میزان خطاها را کاهش داده و عملیات استخراج معدن با دقت بیشتری انجام گیرد.

مراحل اکتشاف معدن

به طور کلی اکتشاف معدن از سه مرحله اصلی تشکیل شده که هر کدام از آن‌ها نقش مهمی در موفقیت عملیات خواهند داشت.

شناسایی، محاسبه و اطلاعات اولیه

اولین مرحله‌ای که در فرآیند اکتشاف معدن انجام می‌گیرد، جمع آوری اطلاعات و انجام محاسبات است. مهندسین معدن ابتدا شرایط مکانی یک منطقه را در نظر گرفته و چنانچه مطمئن باشند آن محیط پتانسیل وجود مواد معدنی را دارد، شروع به مطالعه دقیق‌‌تر می‌کنند.

این اطلاعات از طریق عکس‌های ماهواره‌ای، عکس‌های هوایی، عکس‌های منطقه و … بدست می‌آید. بیشتر اوقات با بررسی محیط اطراف معادن می‌توان اطلاعات کافی در مورد ماده معدنی موجود در معدن را بدست آورد زیرا هر ماده در شرایط خاصی بوجود می‌آید.

پی جویی

زمانی که مهندسین با کمک اطلاعات اولیه شانس وجود معدن در منطقه را زیاد دیدند، نوبت به مرحله دوم می‌رسد. در مرحله پی جویی از روش‌های نظیر آزمایشات فیزیکی در محیط، نقشه برداری، نمونه برداری، زمین شناسی، ژئوشیمی و ژئو فیزیکی برای کشف ماده معدنی کمک می‌گیرند. هر روش بسته به شرایط محیط و نوع ماده معدنی متفاوت خواهد بود؛

به طور مثال برای اکتشاف معادن نفت و گاز معمولا از روش ژئوفیزیک استفاده می‌کنند زیرا نتایج دقیقی تا به امروز ارائه داده است.

در روش پی جویی ژئوفیزیک تغییرات خواص فیزیکی منطقه را اندازه گیری می‌کنند. با اندازه گیری این خواص می‌توان متوجه شد که آیا در آن منطقه کانساری وجود دارد یا خیر زیرا در هر صورت نشانه‌ای از خود در محیط اطراف نمایش می‌دهد.

در روش پی جویی ژئو شیمی، در اطراف معدن نمونه برداری‌های مختلفی بر روی آب، هوا، گیاهان و خاک انجام می‌دهند تا امکان وجود یا عدم وجود یک ماده معدنی را تخمین زنند.

اکتشاف معدن

پس از اینکه اطلاعات بدست آمده در مرحله دوم رضایت بخش بود، نوبت به انجام تحقیقات دقیق‌تر می‌رسد. در مرحله بعد از پی جویی، ارزش کانسار آن معدن و شکل هندسی تعیین می‌کنند و در صورت تایید مهندس ناظر، نوبت به اکتشاف عمومی و تفضیلی می‌رسد.

بعد از اینکه نتایج این سه مرحله با بازبینی مهندسین مورد قبول بود، عملیات استخراج معدن آغاز می‌شود. روش استخراج معدن هم متفاوت بوده و به طور کلی در دو دسته روباز و زیرزمینی جای می‌گیرد.

روش استخراج روباز برای معادنی است که در نزدیکی سطح زمین قرار داشته و روش استخراج زیرزمینی مخصوص معادنی است که در دل زمین قرار گرفته‌اند. سنگ‌های معدنی پس از اتمام استخراج برای استفاده در کارخانجات و جداسازی ناخالصی‌ها به خطوط فرآوری مواد معدنی فرستاده می‌شوند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید