انواع سنگ های قیمتی و خواص آنها را بشناسید
انواع سنگ های قیمتی سنگهای جواهر جذاب و چشم نوازی هستند که از سنگ یا مواد معدنی ساخته میشوند و اغلب برای استفاده در جواهرات و تزیینات فشن یا مد به کار میروند.
از معروفترین انواع سنگ های قیمتی میتوان به الماس، یاقوت سرخ، یاقوت کبود و زمرد اشاره کرد. از این سنگها به وفور در صنعت طلا و جواهرسازی استفاده میشود. به همین خاطر میخواهیم در این مطلب شما را با خواص و ویژگیهای انواع سنگهای قیمتی آشنا کنیم. البته باید توجه داشته باشید که سنگهای جواهر به دو دستهی قیمتی و نیمهقیمتی تقسیم میشوند. ما در این مطلب فقط انواع قیمتی را معرفی میکنیم. در مطلبی دیگر نیز مدلهای نیمهقیمتی همچون گارنت، اوپال، آمیتیست، آکوامارین، سیترین، مروارید، تورمالین، توپاز و تانزانیت را معرفی خواهیم کرد.
هر چه سنگ قیمت بالاتری داشته باشد، خواص درمانی بیشتری هم برای آن مطرح میشود. به طور مثال، گفته میشود اگر فردی دچار کم خونی باشد، اگر از جواهراتی با یاقوت اصل استفاده کند، این سنگ رنگ خود را از دست میدهد. یا مثلا وقتی فرد سلامت جسمانی خود را از دست میدهد، اگر جواهری با سنگ فیروزه داشته باشد، این سنگ رنگش تغییر میکند. برخی اعتقاد دارند بهتر است سنگ در تماس مستقیم با پوست باشد تا خواص درمانی خود را به بدن منتقل کند. مثلا اگر از سنگها روی انگشت خود استفاده میکنید، توجه کنید که سنگ طوری روی انگشتر تعبیه شده باشد که پوست شما را مستقیما لمس کند.
تفاوت یک سنگ قیمتی با یک سنگ نیمه قیمتی در چیست؟
سنگهای جواهر قیمتی و سنگهای جواهر نیمه قیمتی اصطلاحاتی هستند که در اواسط دهه ۱۸۰۰ برای توصیف انواع سنگهای جواهر ایجاد شد و صرفاً سنگها را بر اساس نادر بودن آنها طبقه بندی میکند.
سنگهایی که به وفور یافت میشوند را «سنگهای نیمه قیمتی» مینامند و سنگهایی که نادر و کمیاب هستند به عنوان سنگهای جواهر قیمتی و گرانبها که ارزش بیشتری دارند طبقه بندی میکنند. به همین علت، سنگهای جواهر الماس، یاقوت سرخ، یاقوت کبود و زمرد در خانواده سنگهای قیمتی طبقهبندی شدهاند. تمام سنگهای دیگر در رده سنگهای نیمه قیمتی جای میگیرند.
تاریخچه استفاده از سنگهای قیمتی
تاریخ استفاده از سنگهای قیمتی به اندازه تاریخ پیدایش بشر است و قدمتی هفت هزار ساله دارد. سنگهای قیمتی از دوران باستان از اهمیت بسیاری میان مردم برخوردار بودهاند. دلیلش هم زیبایی و کمیابی این کانیهاست. از اواسط سالهای ۱۸۰۰، تنها چهار سنگ خاص جزو سنگهای قیمتی بودهاند: الماس، یاقوت، زمرد و یاقوت کبود. همه سنگهای قیمتی شفاف هستند و با غنای رنگ ارزش داده میشوند؛ البته، به جز الماس که هر چه بیرنگتر باشد، ارزش بالاتری دارد.
جالب است بدانید از این سنگها حتی به عنوان دارو هم استفاده میشده؛ یا مثلا بعضا تصور میشده که به همراه داشتن چنین سنگهای معدنی موجب افزایش قدرت افراد میشود. با اینکه این باورها پایهی علمی ندارند و مردم هم پی به این موضوع بردهاند، اما همچنان از محبوبیت بسیار زیادی برخوردار هستند.
در گذشته سنگهای قیمتی بیشتر از ارزش مادی، جنبهی سحر و جادو داشتند و به عنوان طلسم توسط صاحبانشان استفاده میشدهاند. مردم باستان باور داشتند، دارندگان طلسم قادر به دور کردن شیاطین، بیماریها و دیگر حوادث ناخوشایند از خود هستند، فرشتگان آنها را حمایت میکنند و از سلامتی و خوشبختی برخوردارند.
معرفی انواع سنگهای قیمتی و خواص آنها
سنگهای قیمتی در واقع به علت سختی و کمیاب بودنشان ارزش بسیار بالایی دارند و در مقایسه با سنگهای نیمهقیمتی بسیار گرانقیمتتر هستند. به طور کلی، انوع باکیفیت سنگهای الماس، زمرد سبز، یاقوت سرخ، یاقوت کبود یا هر نوع کانی کمیاب را به عنوان سنگهای قیمتی در صنعت جواهرات میشناسند. ما در زیر به تفکیک رنگ انواع سنگهای قیمتی را معرفی کردهایم.
انواع سنگ های قیمتی قرمز
انواع سنگهای قیمتی قرمزرنگ شامل یاقوت سرخ و عقیق است که در زیر به معرفی آنها پرداختهایم. البته الماسهای صورتی و قرمز را میتوان جزو انواع سنگ های قیمتی قرمز دستهبندی کرد زیرا بسیار نادر و گرانقیمت هستند.
یاقوت سرخ
اگر در داخل سنگ یاقوت ناخالصی وجود داشته باشد و دانههای ریز سیاه در آن مشاهده شود، این نگین اصل است. نگین یاقوت سرخ بزرگ با کیفیت بالا و بدون ناخالصی بسیار نادر و گران قیمت است. بنابراین اگر چنین سنگ قرمزی را در ابعاد بزرگ مشاهده کردید، بدانید که یا یاقوت مصنوعی است یا سنگ گارنت یا لعل (اسپینل) مصنوعی است. برای نگهداری از سنگ روبی باید بدانید که بسیار مستحکم و سفت است و کمتر سنگی توان خراش دادن آن را دارد. بنابراین نگران این نباشید که در کنار دیگر جواهرات آسیب ببینید. اما یاقوت میتواند به دیگر سنگها و طلاها آسیب برساند و روی سطح آنها خراش ایجاد کند.
یاقوت سرخ سنگ ماه تیر است. بنابراین، علاوه بر اینکه انرژی متولدین ماه تیر را افزایش میدهد، شهامتشان را هم زیاد میکند. همچنین برای درمان بیماریهای قلبی، تنظیم جریان خون و تقویت کلیهها بسیار مفید است. یاقوت به خاطر ویژگی ساختاری و مغناطیسی خود جریان خون را تقویت میکند و بر اندامهایی مثل قلب موثر است و باعث تقویت غدد میشود. استفاده مداوم از این سنگ فشار خیلی پایین را افزایش میدهد. همچنین بیحسی و رخوت را از بین میبرد و جریان خون را در ناحیه چشم ها به گردش میاندازد.
عقیق
عقیق یمانی یا عقیق یمن گرانترین نوع عقیق است. سختی عقیق بین ۶.۵ تا ۷ درجه در مقیاس مو است. به همین خاطر گاهی سخت و یا گاهی نرم است. این گوهر معمولاً از نوارهای پیدرپی كلسدونی و كوارتز تشکیل میشود که به سبب وجود اکسیدهای فلزی به رنگهای متفاوت ظاهر میشود. از مشخصات این سنگ میتوان گفت که عقیق اصل با آتش سوزانده نمیشود، روی شیشه خط میاندازد و نگین عقیق در مقابل نور اشکالی همچون حباب یا کندوی زنبور از خود نشان میدهد. شی نوک تیز روی انگشتر عقیق اثری ندارد.
این سنگ در رنگهای مختلفی یافت میشود به همین خاطر در جواهرسازی کاربرد زیادی دارد. مصریها از سه هزار سال پیش، این سنگ را به صورت نگینهایی در سایزهای مختلف در میآوردند و از آن برای انگشترهای خود یا برای تزئین ظروف استفاده میکردند.
سنگ عقیق گردش خون را منظم میکند و در صورت زخمی شدن از خونریزی شدید جلوگیری میکند. این سنگ قیمتی مشکلات مربوط به تمرکز و حافظه را بهبود میبخشد. این سنگ شجاعت و سطح تحمل فرد را در رویارویی با مشکلات زندگی افزایش میدهد. با استفاده از عقیق میتوان چهره واقعی افراد و صداقت آنها را تشخیص داد. اگر با مشکل کمخوابی مواجه هستید میتوانید یک تکه از سنگ عقیق را زیر بالش خود قرار دهید و خوابی آرام و پر از آرامش برای خود رقم بزنید. سنگ عقیق افسردگی را برطرف میکند و به متولدین ماه دی کمک میکند تا عشق واقعی را پیدا کنند.